Time-management: 10 tips om effectiever af te studeren

0 Flares 0 Flares ×

Time-management afstuderen: voorkom stress

Afstuderen gaat niet zonder slag of stoot. Iedereen maakt wel eens een minder productieve dag mee. Er komt geen woord op papier en de minuten tikken weg. Of je bent juist razend productief, echter besteed je je kostbare tijd deels verkeerd. De stress kan je boven het hoofd groeien als je tijd te kort komt om je deadline te behalen. Door time-management leer je je tijd effectief te gebruiken en voorkom je dat je vertraging in het afstudeerproces oploopt. Hieronder zijn een tiental tips voor je op een rij gezet, waarmee je een hoop kopzorgen kunt voorkomen.

1. Zorg voor een scherpe probleemstelling

Een scherpe probleemstelling zorgt ervoor dat je focus hebt in je onderzoek. De onderliggende deelvragen vertellen je in welke richting je moet zoeken. Wil je weten of je nog wel juist zoekt, vraag jezelf dan af of je nog wel hetgeen onderzoekt wat je beoogd bent te onderzoeken. De probleemstelling is daarbij het uitgangspunt.

2. Maak een planning

Een onderzoek bestaat uit verschillende onderzoeksactiviteiten. Houd het overzichtelijk voor jezelf door de onderzoeksactiviteiten in een logische volgorde te structureren. Het helpt je ook gerichter naar informatie te zoeken als je precies weet waarnaar je op zoek bent en waarom. Dit schema kan je daarbij helpen. Maak het tijdsgebonden, zodat je duidelijk voor ogen hebt waar je aan gaat werken en voor wanneer je het af moet hebben.  

3. Maak duidelijke afspraken met je afstudeerbegeleider

Stel je eens voor, je stuurt je afstudeerbegeleider een opzetje van je probleemstelling en onderliggende deelvragen, maar een antwoord blijft uit. Een week later nog altijd geen antwoord. Afwachten in onzekerheid kan je veel kostbare tijd kosten, want je had intussen al veel gedaan kunnen krijgen. Maak dan ook duidelijke afspraken met je afstudeerbegeleider, zodat je weet waar je aan toe bent. Binnen hoeveel (werk)dagen kan je antwoord verwachten? En als het antwoord dan uitblijft, mag je hem of haar dan opbellen? Welke dagen of rond welke tijden is je afstudeerbegeleider roostervrij? Zorg dat je de tijden vult als je zit te wachten op antwoord. Met lezen en vooruitdenken bijvoorbeeld.

4. Ruim op: schep orde in de chaos

Afstuderen kan behoorlijk chaotisch zijn, overal liggen literatuurboeken, papieren, mappen, noem maar op. Focus is belangrijk en een onopgeruimd bureau is daarbij alleen maar storend. Zorg er dan ook voor dat je bij iedere onderzoeksactiviteit het juiste materiaal voor je hebt liggen.

5. Maak gebruik van een snelle internetverbinding

Het internet kan je productiviteit verstoren, echter moet je je als afstudeerder vaak op het internet begeven om informatie op te zoeken. Een langzame internetverbinding vertraagt je zoekproces en dat gaat ten koste van je productiviteit. Mocht je op je afstudeeradres geen snelle internetverbinding hebben, stel je opdrachtgever dan voor om op een andere, rustige flexplek-locatie te werken met een sneller draadloos netwerk.

6. Maak voor iedere werkdag een to-do lijst

Maak voor iedere werkdag een to-do lijst met punten waaraan je gaat werken en zet ze in volgorde van prioriteit, zodat je weet waar je als eerste aan toe bent. Schrijf ze op, zet ze in Outlook of download een App.

7. Ook dode tijd is kostbare tijd

Gedurende het afstuderen ben je vast wel een keer of misschien wel vaak onderweg met het openbaar vervoer. Gedurende het reizen kun je ook nuttige dingen doen in het kader van je afstudeeronderzoek. Lees bijvoorbeeld een literatuurboek, bereidt een afspraak voor, stuur alvast een e-mail uit of doe online alvast wat research (indien je draadloos kunt internetten). Hierdoor kun je je reistijd effectief gebruiken.

8. Bij twijfel niet doorgaan

Als je niet zeker weet of je op het goede spoor zit of dat je de juiste weg inslaat, vraag dan om advies bij je afstudeerbegeleider. Het is natuurlijk een zure pil als je achteraf een onjuiste keuze maakt, waardoor je weer opnieuw kunt beginnen. Zonde van de tijd.

9. Je hoeft niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden

Als je een onderzoek gaat doen, dan doe je er goed aan om te onderzoeken wat er al vanuit de theorie over het onderwerp van je onderzoek bekend is en of er al een soortgelijk onderzoek bestaat. Niets is pijnlijker dan achteraf (op laat stadium) te ontdekken dat er toch relevante theorieën en modellen zijn waar je voor je onderzoek veel baat bij zou hebben, ook op het vlak van tijdsbesparing.

10. Niet teveel denken, maar vooral doen

Blijf niet teveel hangen in het (uit)denken, maar onderneem vooral actie. De scriptie moet uiteindelijk van de grond komen en dat lukt alleen als je je actief opstelt.

 

Time-management levert je tijdwinst op en is zeker niet moeilijk. Heb jij nog goede time-management tips voor studenten die (gaan) afstuderen? Deel ze dan hieronder in een reactie.

 

Foto intro door J.E. Theriot


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *