Scriptieplanning: plan jezelf een weg naar je diploma
|Een afstudeeronderzoek doen en een scriptie schrijven vergen een behoorlijke inspanning. Van initiatief- tot aan realisatiefase ben je bezig om de wens van je opdrachtgever te vervullen. Het liefst wil je niet denken aan (nog meer) studievertraging en is het maar beter als deze zware last zo snel mogelijk van je schouders valt. Met een strakke scriptieplanning heb je de touwtjes in handen en zorg je ervoor dat je persoonlijke en officiële deadlinemomenten haalt. Worstel jij ook met het maken van een planning? Lees dan snel verder en maak een scriptieplanning die voor jou duidelijk is.
Waarom een scriptieplanning?
Een afstudeeropdracht is een proces waarbij veel (onderzoeks)activiteiten komen kijken. Denk hierbij aan de opdrachtformulering, het bepalen van het theoretisch fundament, de hoofd- en deelvragen en de onderzoeksmethodiek én uiteraard de realisatie van de opdracht. Een scriptieplanning helpt je om de voortgang van je afstudeeropdracht van A tot Z te bewaken. Van conceptfase tot de uiteindelijke oplevering en presentatie van je scriptie. Een scriptieplanning laat je in één oogopslag (of twee) zien wat je te doen staat en voor wanneer. Kortom: het geef je overzicht en rust.
Waar voldoet een goede scriptieplanning aan?
Een goede scriptieplanning is overzichtelijk en realistisch. Inhoudelijk bevat een goede scriptieplanning de hoofdactiviteiten van je afstudeeropdracht die gezamenlijk bijdragen aan de beantwoording van je probleemstelling of centrale onderzoeksvraag. Zet voor jezelf eerst de belangrijke mijlpalen en (onderzoeks)activiteiten op een rij. Belangrijke mijlpalen die je in de planning verwerkt kunnen zijn:
- Deponeren Plan van Aanpak (PvA)
- Formele start realisatiefase
- Inleveren scriptieconcept
- Inleveren definitief scriptieverslag
- Eindpresentatie en scriptieverdediging
Een handelbare methode is een schema waarin je op de horizontale as de weken (of een andere tijdsvariabele) plaatst en op de verticale as de activiteiten. Het schema bevat verder:
- De fasen van het onderzoek (van initiatief- tot nazorgfase);
- De onderzoeksactiviteiten die gezamenlijk bijdragen aan het beantwoorden van de probleemstelling (bijvoorbeeld de deelvragen);
- De afzonderlijke taken van iedere onderzoeksactiviteit (bijvoorbeeld voorbereiding, onderzoek, filteren, concluderen, rapporteren etc.).
Het onderstaand schema is een voorbeeld van een strokenplanning. De lichtgekleurde weken geven de looptijd van een activiteit aan en de donkergekleurde weken zijn deadlinemomenten. Let op: neem het tijdsbestek uit het onderstaand voorbeeld met een korreltje zout. Een scriptie afronden binnen 13 weken is namelijk behoorlijk krap.
Enkele tips voor een goede scriptieplanning:
- Plan je onderzoeksactiviteiten zo in dat je twee á drie weken speling hebt aan het einde van de afstudeerfase. Het kan namelijk zijn dat er in het afstudeerproces onverwachte gebeurtenissen ontstaan die voor vertragingen kunnen zorgen;
- Plan achteruit: ga na wat de officiële deadlinemomenten zijn en werk vervolgens terug;
- Plan je eigen deadlinemomenten altijd een paar dagen of weken eerder in dan de officiële;
- Houd er rekening mee dat je regelmatig overlegmomenten hebt met je afstudeerbegeleider en dat je altijd moet wachten op een inhoudelijke reactie van je afstudeerbegeleider. Overlegmomenten kun je ook in je planning opnemen (bijvoorbeeld met een andere kleur);
- Evalueer je planning continu. Heb je je deadlinemomenten behaald en moet je je planning eventueel bijstellen?;
- Gebruik verschillende kleuren, verdikkingen en stijlen om verschillende elementen duidelijk in je planning te onderscheiden.
Plannen van dag tot dag
Een ruwe scriptieplanning is te doen, maar gedetailleerd vooruit plannen is te hoog gegrepen. Niemand weet wat hij of zij op donderdag over precies twee maanden te doen heeft. Een diepte-interview met dhr. Hartman? Een zoektocht naar respondenten? Of misschien wel het uitschrijven van een diepte-interview? Wellicht doe je het al, maar het helpt ontzettend om een dagplanning te maken. Aan het einde van de dag maak je een takenlijstje voor de volgende dag. Dit geeft je een houvast en in zekere mate ook rust.
Wellicht houd je van schrijven en schrijf je je taken liever op, maar er zijn zoveel digitale tools die je leven een stuk makkelijker kunnen maken (Wunderlist, Tom’s Planner, TeamWork, Toodledo, om er maar een aantal te noemen).
Todoist is ook een voorbeeld van een gratis online takenmanagement app en to-do lijst. Met deze tool kun je je taken overal beheren en delen met anderen, waar je ook bent. Deze tool kan je productiviteit over een bepaalde bijhouden en nog veel meer.
Een goede voorbereiding
Door de omvang van je afstudeeropdracht zie je soms even door de bomen het bos niet meer, waardoor je gebaat bent bij overzicht en structuur. Een scriptieplanning biedt daarbij uitkomst. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker ook voor je scriptie.
Waar heb jij de meeste moeite mee: een planning maken of een planning bijhouden?