0 Flares 0 Flares ×

Probleemanalyse voor je scriptie maken: Hoe doe je dat?

Een probleemanalyse maken

Je hebt voor je scriptie een opdrachtgever gevonden die een probleem heeft of een (markt)kans ziet. Je opdrachtgever wil een antwoord op zijn vraag of probleem, echter ligt het antwoord daarop niet direct voor het oprapen. Het probleem moet echt onderzocht worden. De eerste stap is het maken van een probleemanalyse, waarbij je je meer in het probleem verdiept. 

Het verkennen van een probleem

Het maken van een probleemanalyse is een onmisbare fase van een onderzoek en behoort tot één van de vaste aspecten van je scriptie. Het is belangrijk dat je in deze fase de opdrachtgever goed ondervraagt. Daarnaast is het belangrijk dat je de literatuur induikt. Je bent namelijk op zoek naar het echte probleem, oftewel het probleem achter het probleem. Raadpleeg artikelen, brancherapporten, interne rapporten, soortgelijke onderzoeken en dergelijke. Een dalende afzet van fietsen is bijvoorbeeld een probleem, maar waar zou dat dan mogelijk aan kunnen liggen? Opdrachtgevers hebben vaak zelf geen duidelijk beeld van de aanleiding van een onderzoek en wat daar achter zit. Jouw taak dus om dat boven water zien te krijgen.

Handig hulpmiddel

Een handig hulpmiddel om een probleem scherp te krijgen, zijn de 6-W’s:

  • Wat is het probleem?
  • Wat is de aanleiding van het probleem? Hoe is het probleem ontstaan?
  • Wie heeft het probleem?
  • Wanneer is het probleem ontstaan?
  • Waarom is het een probleem?
  • Waar doet het probleem zich voor?

De uitwerking van een probleemanalyse

Maak van de uitwerking een logisch en sterk verhaal, dus geen kale opsomming van antwoorden. De probleemanalyse beslaat circa twee bladzijden. Je werkt vanuit het probleem toe naar het kernprobleem. Na de probleemanalyse ga je het onderzoek verder kanaliseren in een probleemstelling en deelvragen. Hierdoor weet je wat je voor je scriptie te onderzoeken hebt.

Aandachtspunten

  • Past het onderzoek binnen de context van je opleiding?
  • Heb je duidelijk voor ogen wat het probleem en de aanleiding van het probleem is?
  • Is je probleemanalyse bondig en volledig met bronvermelding? (circa twee bladzijden)

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×