Onderwerp afstudeeronderzoek: 6 tips om er één te vinden

0 Flares 0 Flares ×

Onderwerp ideeën opdoen voor je afstudeeronderzoek

Eén van de eerste zaken waar je in je afstudeerproces tegenaan loopt is de onderwerpskeuze van je afstudeeronderzoek. Een goed onderwerp tover je echter niet met een vingerknip uit de hoge hoed. Maar wat is dan een goed onderwerp en hoe vind je er één? Geen nood, dat lees je hier!

Ingrediënten van een goed onderwerp

Het onderwerp dat je gaat kiezen loopt als rode draad door je onderzoek. Dit onderwerp vertegenwoordigt jouw scriptie, het vertelt de lezer van je scriptie waar jouw onderzoek min of meer over gaat. Dit vormt de werktitel van je scriptie. Hoe beter je je keuze overdenkt, hoe voortvarender je onderzoek uiteindelijk zal verlopen.

Bedenk of het onderwerp een bepaalde pijn aanhaalt bij de opdrachtgevende partij. Een bepaalde behoefte, waar de opdrachtgever nog geen concrete oplossing voor heeft. Een oplossing die jij gaat aandragen, zodat de pijn verminderd wordt of zelfs verdwijnt. Het zal zeker een opsteker voor je motivatie zijn als je in je achterhoofd weet dat jouw afstudeeronderzoek écht wat gaat toevoegen aan de bedrijfsvoering van je opdrachtgever.

Kies voor een actueel onderwerp. Over een actueel onderwerp is vaak veel te vinden. Doe alvast wat vooronderzoek om te ontdekken of er wel voldoende informatie over te vinden is. Mocht de uitkomst vrijwel nihil zijn, dan wordt het maken van een theoretisch fundament voor je afstudeeronderzoek wel heel moeilijk.

Bekijk ook of je met het onderwerp niet het wiel opnieuw gaat uitvinden. Oriënteer daarom of er al (soortgelijke) onderzoeken zijn op dat vlak en beoordeel of je onderzoek niet een kopie gaat worden van een al bestaand onderzoek. Het is een bittere pil die je slikt als je achteraf ontdekt dat jouw onderzoek al door een ander is verricht. Zonde!

Ideeën voor een onderwerp

Heb je moeite om een onderwerp te bedenken voor je afstudeeronderzoek? Werp dan een blik op de onderstaande suggesties:

1. Maak een lijstje met onderwerpen waar je affiniteit mee of interesse in hebt. Een onderwerp dat jou beter ligt maakt het afstudeerproces ook leuker.
2. Bedenk wat je na je studie wilt gaan doen en stem je onderwerp daarop af.

3. Bespreek met je opdrachtgever waar hij behoefte aan heeft. Vraag bijvoorbeeld naar zijn toekomstplannen of speerpunten en inventariseer of hij voor één daarvan onderzoek noodzakelijk vindt. Let er wel op dat de behoefte niet te standaard is. Een bedrijf dat meer omzet wil, dat wil natuurlijk ieder bedrijf.
4. Ga na wat voor jouw vakgebied opkomende trends en ontwikkelingen zijn en stem je onderwerp daarop af.
5. Bestudeer de afstudeerhandleiding van je opleiding. Het kan zijn dat daar ook suggesties voor onderwerpen of soorten onderzoeken in staan.
6. Doe een inventarisatierondje bij je collega’s van je afstudeeradres om te achterhalen waar zij (als afdeling) tegenaan lopen of behoefte aan hebben.

Tip: Doe voor elk idee voor een onderwerp eerst een inhoudelijke oriëntatie. 

Bekijk of er voldoende informatie over te vinden is en of er al (soortgelijke) onderzoeken op dat vlak zijn. Indien dergelijke onderzoeken er zijn, bekijk dan welke punten onderbelicht zijn gebleven.

Met bovenstaande adviezen kun je een heel eind komen. Heb je nog een goed idee om aan een goed onderwerp te komen voor een afstudeeropdracht of scriptie? Laat dan hieronder een reactie achter.

 

Foto intro door Andrés Nieto Porras 


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *