Hoe behoud ik de focus op mijn afstudeerscriptie?

0 Flares 0 Flares ×

Help: hoe behoud ik focus op mijn afstudeerscriptie?

Afstuderen is een behoorlijke uitdaging. De hele rit kan voortvarend verlopen, maar je kan ook in een scriptiedip terechtkomen. Je komt vast te zitten met je afstudeerscriptie en ziet het even niet meer zitten. Lang voor je uit staren en studieafwijkend gedrag is natuurlijk geen uitweg. Hoe zorg je ervoor dat je scriptie weer van de grond komt?

Het onderzoek afbakenen

In de beginfase van je onderzoek formuleer je een probleemstelling. Dit is een vraag of probleem waarvoor een oplossing moet worden bedacht. Hiermee geef je richting en focus aan je onderzoek. Hoe scherper je probleemstelling, des te meer focus je hebt. Maar hoe kom je tot een scherpe probleemstelling? Aan een probleemstelling worden een aantal eisen gesteld. Door aan deze eisen te voldoen voorkom je dat je later in de problemen komt. Het is in ieder geval belangrijk om voldoende afbakening in de probleemstelling aan de brengen. Hierdoor wordt je onderzoek niet te breed. Denk aan afbakening in branche, doelgroep, land/provincie/regio, begrippen en periode.

Het is ook belangrijk om onduidelijke, vraagopwekkende termen en begrippen te vermijden. Wil je gedurende je afstudeerscriptie je focus behouden? Vraag dan jezelf voortdurend af of je nog wel hetgeen onderzoekt wat je wilt onderzoeken. Je probleemstelling is daarbij het uitgangspunt.

Structuur in afstudeerscriptie aanbrengen

Soms zie je even door de bomen het bos niet meer. Best begrijpelijk met alle onderzoeksactiviteiten die je voor je afstudeerscriptie te verrichten hebt. Wat dan vaak ontbreekt is structuur. Wanneer je geen structuur hebt ontstaat het idee dat je ‘maar wat aan het doen bent’. Je hebt dan niet duidelijk voor ogen wat je wilt weten en waarom je dat wilt weten. Het is daarom belangrijk om bij iedere deelvraag na te gaan welke informatie je moet verzamelen. Wat zegt de literatuur/theorie over dat onderwerp of kernbegrip? En hoe kan ik dat kernbegrip meetbaar maken? Daarvan doe je verslag in een theoretisch kader.

Het kan helpen om schematisch in kaart te brengen wat je wilt onderzoeken, welke informatie je daarvoor moet verzamelen en hoe je die informatie gaat verzamelen. Met dit schema kun je daarmee goed uit de voeten komen. Dus loop je vast met je afstudeerscriptie en ben je het wegdrinken van jouw scriptiedip helemaal zat? Ga dan terug naar de basis en evalueer of daar alles duidelijk is. Blijf niet stilzitten en uitstellen, maar schakel direct de hulp in van je afstudeerbegeleider.


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *