De geschiktheid van een afstudeeropdracht bepalen

0 Flares 0 Flares ×

Geschiktheid afstudeeropdracht

Het is bijna zover: je gaat beginnen met het afstudeertraject. Je hebt gedurende de opleiding al heel wat toetsen en opdrachten moeten afleggen. Nu kom je voor een uitdaging te staan om een afstudeeropdracht tot een goed einde te brengen. Maar hoe bereid je je voor op het afstudeertraject en hoe weet je of een afstudeeropdracht geschikt is?

Het voorbereiden van een afstudeeropdracht

Er zijn veel manieren om een afstudeeropdracht te vinden. Je schrijft je in op vacaturesites, bezoekt beurzen in je vak, slaat de krant open, reageert via LinkedIn, neemt zelf initiatief en/of maakt gebruik van je eigen netwerk. Voor zo’n zoektocht is geen hogere wiskunde nodig. Je zoektocht goed inrichten is echter een ander verhaal. Je bevindt je namelijk in de schoolbanken en je hoofd zit waarschijnlijk vol met toetsen en opdrachten die je nog moet afronden. Hogescholen en universiteiten stimuleren je vaak om een half jaar voordat je het afstudeertraject gaat uitvoeren, alvast te starten met dat traject. Dat betekent dat je maar beter alvast op zoek kan gaan naar een afstudeerplaats- en opdracht en dat je voor die opdracht een Plan van Aanpak (PvA) opstelt. Daarbij komt time-management aan te pas. Je zult namelijk prioriteiten moeten stellen en je tijd goed in moeten delen om vertraging te ontlopen.

Er gaat vaak veel tijd (lees: maanden) zitten tussen het vinden van een afstudeeropdracht en een goedgekeurd Plan van Aanpak. Mocht je dus geen vertraging willen oplopen, begin dan vroegtijdig met het afstudeertraject, pak de aangeboden begeleiding met beide handen aan en plan je tijd goed in.

Geschiktheid afstudeeropdracht

Uiteraard zijn er eisen vanuit het opleidingsinstituut verbonden aan een afstudeeropdracht. Die eisen zijn het uitgangspunt. De afstudeeropdracht bevat een geschikte vraag of duidelijk probleem. Deze vraag of probleemstelling dient betrekking te hebben op de inhoud van je opleiding en moet op het niveau van je opleiding zijn, zowel inhoudelijk als onderzoekstechnisch. Vragen die je jezelf moet afvragen zijn of je afstudeeropdracht uitvoerbaar en haalbaar is. Indien dat niet het geval is, dan kun je beter op zoek gaan naar een nieuwe opdracht. Factoren die de uitvoerbaarheid van een onderzoek bepalen, zijn:

  • Tijd
  • Budget
  • Bereidheid van respondenten
  • Bereikbaarheid van respondenten

Stel jezelf de vraag of er genoeg tijd is om jouw onderzoek uit te voeren. Maak van te voren een tijdsplanning en kijk of die planning haalbaar is. Ga ook na of en hoeveel geld er nodig is om jouw onderzoek uit te voeren en of daar budget voor wordt vrijgemaakt door de opdrachtgever. Daarnaast kunnen de bereidbaarheid en bereikbaarheid van respondenten belemmerende factoren zijn. Ga na hoe complex het is om respondenten voor jouw onderzoek te werven en of die respondenten te vinden zijn. Kun je bijvoorbeeld mensen die zwart werken makkelijk traceren of hoe vind je mensen die het afgelopen jaar hun badkamer hebben verbouwd?

Wil je dus weten of je afstudeeropdracht geschikt is? Maak dan op basis van deze vier factoren de balans op en beslis dan of je verder wilt gaan met je onderzoek.


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *