Databanken voor je afstudeeronderzoek

0 Flares 0 Flares ×

Databanken voor onderzoek en scriptie

Een onderzoek begint vaak met een eerste inhoudelijke oriëntatie. Je wilt natuurlijk meer te weten komen over het onderwerp van je afstudeeronderzoek. Gesprekken voeren met je opdrachtgever, rondsurfen op het internet en bladeren door de literatuur, het hoort er allemaal bij. Misschien saai, maar vaak wel noodzakelijk. In dit artikel worden een drietal handige databanken belicht die je bij je oriëntatie kunnen helpen.

Waarom een vooronderzoek?

Het doel van een vooronderzoek is simpel, je wilt informatie inwinnen over het onderwerp van je afstudeeronderzoek. Sterker nog, je wilt weten of er vergelijkbare onderzoeken zijn waaruit je bruikbare informatie kunt halen voor je eigen onderzoek. De definitie van een begrip, oorzaken en/of gevolgen, kenmerken en instrumenten om een begrip te meten, allemaal zaken waar je wellicht meer inzicht over wilt alvorens je je onderzoek verder operationaliseert.

Stel dat je voor een organisatie een doelgroeponderzoek moet doen, omdat zij benieuwd zijn of zij hun doelgroepen kunnen uitbreiden en daarmee hun bereik kunnen vergroten. Een vooronderzoek ligt bij dergelijke verzoeken voor de hand. Je wilt natuurlijk weten wat een doelgroep exact is, welke modellen en theorieën er zijn om potentiële doelgroepen in kaart te kunnen brengen en welke informatie er verzameld moet worden om te beslissen welk segment de meest lucratieve doelgroep vormt.

Databanken

Er zijn veel databanken die je kunt raadplegen om informatie te verzamelen over een specifiek onderwerp. Hieronder worden een drietal (open source) databanken behandeld waar je literatuur kunt vinden.

  • HBO Kennisbank. Deze databank maakt onderzoeksmateriaal, waaronder afstudeerwerken, artikelen en onderzoeksrapporten, zichtbaar voor iedereen. Je doet er goed aan om hier eens in te zoeken. Wellicht zijn er andere onderzoeken of afstudeerwerken die verwant zijn aan jouw onderzoek. Bestudeer vooral de onderzoeksopzet, modellen en theorieën in vergelijkbare onderzoeken en doe er je voordeel mee.
  • Google Scholar. Via Google Scholar kun je snel en al dan niet toegankelijke wetenschappelijke teksten doorzoeken. Door middel van de geadvanceerde zoekfunctie kun je je zoekopdracht specificeren, waardoor het je hopelijk betere resultaten oplevert. Als je een melding wilt ontvangen van nieuwe inhoud betreffende jouw zoekopdracht, dan kun je eenvoudig een Google Alert instellen.
  • LexisNexis. De databank van LexisNexis Academic is de research database voor studenten en onderzoekers. Als student van een hogeschool of universiteit heb je toegang tot deze database. Zo heb je uitgebreid toegang tot nieuwsartikelen, bedrijfs- en brancheinformatie, bibliografieën en juridische bronnen. Aan de slag met LexisNexis? Deze handleiding legt het je haarfijn uit. 

Uiteraard zijn er veel meer databanken en vergeet natuurlijk de (online) bibliotheek van je school niet. Mocht je relevante informatie vinden en gebruiken, vergeet dan niet om de bron erbij te vermelden. Doe je dit niet, dan maak je je schuldig aan plagiaat. De manier van bronvermelding hangt af van de regels die voor jouw vak gelden. Een veelgebruikte referentiestijl is de American Psychology Association (APA).

Als afstudeerder doe je er dus goed aan om te onderzoeken wat er al bekend is over het onderwerp van je afstudeeronderzoek. Mocht je een bruikbare databank in het bovengenoemd rijtje missen, laat hieronder in een reactie dan even weten welke dat is.

 

Foto intro door Mikael Altemark


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *