Afstudeeropdracht nodig? Zo scoor je er één!

0 Flares 0 Flares ×

Een afstudeeropdracht met succes binnenhalen

Het einde van je studie nadert. Maar voor je dat felbegeerde papiertje verdient, moet je eerst afstuderen. En dat betekent dat je aan de slag moet met een afstudeeropdracht. Wij geven je een aantal tips hoe je er één kunt scoren.  

Actie 1. Zelfreflectie

First things first: zelfreflectie. Waar ben je goed in? Welk onderwerp is jou op het lijf geschreven? Waar heb je al veel kaas van gegeten of wil je juist meer van opsteken? Het helpt echt om een persoonlijke SWOT op te stellen. Aan de ene kant je sterke en minder sterke punten, je kwaliteiten, kennis en/of vaardigheden. En aan de andere kant de kansen en bedreigingen.

Bedrijven willen natuurlijk weten wat voor vlees ze in de kuip halen. Zij stellen niet voor niks een functieprofiel op. Ben je bewust van je eigen kunnen en weet je dat ook nog eens goed over te brengen? Dan kan jij zomaar diegene zijn die ze zoeken.

Actie 2. Afstudeeropdracht zoeken

Het vinden van een afstudeeropdracht heeft heel wat meer voeten in de aarde dan het vinden van een meeloop-/meewerkstage, simpelweg omdat het aanbod van afstudeeropdrachten minder is. Dit vergt waarschijnlijk wat meer tijd en energie van je om een passende opdracht te vinden. Hieronder staan een vijftal tips die je al dan niet in combinatie met elkaar kunt gebruiken om een afstudeerstage te zoeken.

Meld je aan op diverse stagevacaturebanken
Er zijn verschillende vacaturebanken die afstudeeropdrachten aanbieden. Enkele voorbeelden zijn
Stagemotor, Studentenbureau, Integrand en Stageplaza. Door er een profiel op aan te maken en je voorkeuren erop aan te geven, word je automatisch op de hoogte gehouden van de nieuwste afstudeeropdrachten die matchen met jouw voorkeuren. Zo komt het aanbod je vanzelf aanwaaien.

Bekijk het aanbod op het stagebureau van je schoolinstelling
Vergeet uiteraard het stagebureau van je eigen schoolinstelling niet. Hier worden ook door bedrijven beroep gedaan op studenten die op zoek zijn naar een stage of afstudeeropdracht. Vaak zijn dit wel ‘suffe’ opdrachten met beperkte informatie, maar het kan zomaar zijn dat er een opdracht tussen zit die je wél aanspreekt. Als een vacature veel vragen bij je oproept, schroom dan niet om contact op te nemen met het bedrijf van de desbetreffende vacature. Hierdoor heb je meer zekerheid en laat je aan het bedrijf zien dat je ondernemend bent.

Stuur open sollicitaties naar bedrijven
Je kunt bedrijven ook zelf benaderen met de vraag of je een opdracht voor ze kunt uitvoeren. Het kan zomaar zijn dat de timing van je verzoek perfect is. Misschien heb je een aantal bedrijven in gedachten waar je graag zou willen afstuderen. Of bedenk welke branche, vakgebied, product of dienst je het meest aanspreekt en ga op zoek naar bedrijven die in of op dat vlak actief zijn. Maak een lijstje van bijvoorbeeld 5 á 10 bedrijven waar je zou willen afstuderen en stuur die bedrijven een open sollicitatie. Gebrek aan inspiratie voor je open sollicitatiebrief? Bekijk dan dit voorbeeld en doe er je voordeel mee.

Word lid van LinkedIn groepen
Er zijn verschillende LinkedIn groepen waar afstudeeropdrachten worden geplaatst, zoals
Studenten & Starters, Stage of afstudeeropdracht nodig? en HBO stageplaatsen – Vraag & Aanbod. Van deze groepen kun je lid worden, zodat je automatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe updates. Ook zijn deze groepen een mooi podium om jezelf in de kijker te spelen. Plaats bijvoorbeeld een update met wat je studeert, waar je naar op zoek bent en voor welke periode. Het kan zomaar zijn dat iemand wat voor je heeft of weet.

Het is ook verstandig om in je profiel aan te geven dat je zoekende bent naar een afstudeeropdracht, bijvoorbeeld in de kopregel en samenvatting. LinkedIn is namelijk voor job recruiters de plek bij uitstek om aan acquisitie te doen. Hoe specifieker je bent in waar je naar op zoek bent en wat je kwaliteiten zijn, hoe groter de kans dat ze bij jou terechtkomen en bij jou aan de bel trekken. De zoekfunctie van LinkedIn leent zich uiteraard ook voor het zoeken van een vacature.

Gebruik je netwerk of ga netwerken
Door te netwerken vergroot je je kans op het vinden van een afstudeeropdracht. Maak een overzicht van je netwerk met in het bijzonder wie je om hulp kunt vragen, bijvoorbeeld mensen van je werk, sport, vrienden en familie. Wellicht hebben zij een tip voor je of kunnen ze jouw CV doorsturen naar hun werkgever of een andere relatie.

Actie 3. Solliciteren maar!

Eenmaal een vacature gevonden? Klim dan de pen in om een sollicitatiebrief te schrijven. Een sollicitatiebrief voor een afstudeerstage bestaat in grote lijnen uit je studieachtergrond, je motivatie voor de opdracht en het bedrijf en vergeet natuurlijk je kwaliteiten die voor de opdracht goed van pas zullen komen niet te benoemen. Benoem ook voorbeelden van studieactiviteiten en opdrachten om aan te tonen dat je affiniteit hebt met (een deel van) de activiteiten van de afstudeeropdracht. Uiteraard moet je CV ook in orde zijn, dit is namelijk je visitekaartje.

Het internet staat tjokvol met sollicitatieadviezen, kijk bijvoorbeeld eens hier, hier of hier. Als je op gesprek mag, dan doe je er verstandig aan om je alvast te oriënteren over het onderwerp en activiteiten van je potentiële afstudeeropdracht. Laat zien dat je je verdiept hebt en over kennis van zaken beschikt. Hiermee kun je het vertrouwen van je opdrachtgever winnen en is de kans groter dat je aan het langste eind trekt.

 

Succes met zoeken en solliciteren!


Bron foto intro: www.StockMonkeys.com 


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *