0 Flares 0 Flares ×

Reizen met studentreisproduct

Eindelijk in the pocket! Dat felbegeerde papiertje is binnen. Done that. Maar ho eens even, hoe zit het met je studentenreisproduct nu je afgestudeerd bent? Helaas, die mag je gaan stopzetten. Wanneer en hoe je dat moet doen lees je hier. 

Studentenreisproduct stopzetten

Ben je klaar met studeren, dan heb je geen recht meer op je studentenreisproduct. Zo simpel is het. Het is je eigen verantwoordelijkheid om deze tijdig stop te zetten. Hiervan word je niet op de hoogte gesteld. En schrik niet: gebruik je onrechtmatig je reisproduct, dan bouw je een schuld op van, jawel, € 97 per halve maand. Een klein rekensommetje leert ons dat dat in drie maanden kan oplopen tot € 582…

Wanneer moet ik mijn studentenreisproduct stopzetten?

Ben je afgestudeerd en nog in het bezit van een studentenreisproduct? Informeer dan bij je schoolinstituut vanaf welke datum ze jou uitschrijven. Het schoolinstituut geeft jouw uitschrijfdatum door aan DUO. Let op: vaak is dit de datum waarop jij bent afgestudeerd, dus niet de datum waarop jij jouw diploma ontvangt. Het is aan te raden om je studentenreisproduct direct na je afstudeerzitting (scriptieverdediging), mits je na deze zitting geslaagd bent natuurlijk, stop te zetten om er zeker van te zijn dat je niet tegen een boete stuit. 

Het stopzetten van je studentenreisproduct moet vóór of op de 5e werkdag van de 1e maand waarin je er geen recht meer op hebt. De eerste helft van de maand loopt daarbij tot en met de 15e van de maand. De stopzetdata vind je op de website van DUO.

Hoe zet ik mijn studentenreisproduct stop?

Het studentenreisproduct dat op je OV-chipkaart staat, zet je stop bij een ophaalautomaat. Het is dan direct niet meer te gebruiken. Maar je kaart inleveren of weggooien hoeft niet. Hierop kun je een ander abonnement zetten mocht je kaart nog geldig zijn.

Toch nog regelmatig reizen met de trein?

Als je klaar bent met je studie of als je studie langer duurt dan gepland, kun je gebruikmaken van het gratis NS-Dal Voordeel abonnement. Je reist niet meer gratis, maar wel een jaar lang met 40% korting met de trein in de daluren. Je kunt ook kiezen voor € 50 korting op een ander NS-abonnement naar keuze. Een mooie meevaller. Let op: Deze actie is na het stopzetten van je studentenreisproduct slechts drie maanden geldig. Kijk op de NS-site voor meer informatie.

 

Foto intro door Margot Gabel


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 0 Flares ×